Leidinggeven in de horeca

Leidinggeven in de horeca aan 16-, 17- en 18-jarigen een uitdaging? Nee hoor! Generatie Z is namelijk helemaal niet zo anders dan je misschien denkt. Oké, ze zitten meer op hun telefoon, lijken verslaafd aan social media en communiceren soms alsof ze van een andere planeet komen. Maar deze generatie motiveren, activeren en stimuleren om mét en voor elkaar te werken op de horecavloer vraagt eigenlijk helemaal geen bijzondere aanpak. 

Leidinggeven aan horecapersoneel – ook aan Millennials en de daaropvolgende Generatie Z – begint met aanwezig zijn. Verzet als leidinggevende of leermeester in de horeca niet alleen áchter de schermen bergen werk, maar steek ook je handen uit de mouwen ín het restaurant, café of hotel. Daarmee dwing je niet alleen respect af bij je jonge collega’s, je laat ook zien dat je betrokken bent bij je medewerkers en het horecawerk. Vergeet daarbij overigens niet taken te delegeren: durf los te laten en heb vertrouwen in jouw horecapersoneel! Zoek daarin de juiste balans die voor jou én je collega’s werkt. 

Leidinggeven betekent communiceren

Als je jouw gezicht laat zien op de werkvloer, kun je meteen een belangrijk ander puntje van leidinggeven in de horeca afstrepen: communiceren met je medewerkers. Je zorgt er als goede leidinggevende en/of leermeester voor dat jouw horecapersoneel weet wat er van ze verwacht wordt. Dat betekent dat je dingen die voor jou heel vanzelfsprekend zijn, soms een keer extra moet uitleggen aan de jongere medewerkers. Bedenk dan dat je zelf op die leeftijd ook ooit begon met een eerste (bij)baantje en nog niet van de hoed en de rand wist. Herinner je je nog hoe blij je was met de duidelijke uitleg (én complimentjes) van die ene toffe baas of jouw leermeester? Precies!

Vertrouwen winnen = samen successen behalen

Door te zeggen wat je doet en te doen wat je zegt, win je bovendien het vertrouwen van je mensen. Duidelijk en eerlijk zijn naar werknemers in de horeca is essentieel. Waar de Millennial wellicht de naam heeft ‘ongeïnteresseerd’ en ‘individualistisch’ te zijn, is Generatie Z bereid hard te werken voor hun centen. Ze zijn ambitieus, hebben een ondernemersgeest en willen misschien zelf wel een (horeca)onderneming beginnen. Geef ze dus de ruimte om te leren, te ontdekken en met elkaar successen te behalen en de gasten tevreden te stellen. 

Work hard, play hard

Tot slot: het motto ‘work hard, play hard’ is zo ongeveer uitgevonden voor de branche. Werken in de horeca betekent gezelligheid. In geen enkel vak ontstaan er hechtere vriendschappen op de werkvloer dan wanneer je samen achter de bar staat. Laat dit als leidinggevende gebeuren, maar maak grenzen ook op tijd duidelijk. En drink gerust zelf een biertje mee tijdens de naborrel, maar houd altijd de werkrelatie in het vizier.