Wat kun je leren van werken in de horeca?

Nou, ontzettend veel! Heb je een (bij)baan in een HOtel, REstaurant, CAfé? Dan gaat dat jou dat zéker veel opleveren. Zowel als mens, als professional. Je hebt er heel je leven plezier van!  

Les 1: Je leert wat echt hard werken is met een (bij)baan in de horeca

Heb jij jouw draai gevonden in de horeca? Dan ben je favoriet bij veel toekomstige werkgevers: ervaring in de horeca betekent dat jij een doorzetter bent, van aanpakken weet en een DOENer bent.

Lopen, tappen, serveren, spoelen, sjouwen, koken, schoonmaken: je krijgt er allemaal mee te maken. En het zorgt ervoor dat jouw standaard verandert. Jij bent iemand die wat gewend is en tegen een stootje kan.
Niet zeuren, gewoon aanpakken! Waar anderen stoppen, ga jij door. En daar zul je vaak van profiteren. 

Les 2: In de horeca leer je alles over etiqiuette

Deuren openhouden, jasssen aannemen, volgorde van wijn schenken: al deze geschreven én ongeschreven regels maak je je snel eigen. En daar heb je op veel momenten profijt van: of je nu thuis een etentje organiseert, naar jouw droombaan solliciteert, auditie doet bij je schoonouders. Als host in hart en nieren ken jij je manieren en weet je precies hoe het hoort en hoe je anderen op hun gemak laat voelen.

Van het openhouden van de deur en het aannemen van jassen tot de volgorde van het bestek, de manier waarop je gasten aanspreekt en de wijn uitschenkt. Al deze geschreven en ongeschreven regels maak je je in korte tijd eigen. Daar heb je op heel veel momenten zeker nog plezier van. Want of je nu thuis een etentje organiseert, solliciteert naar die ene droombaan, kennismaakt met je schoonouders of gastheer of -vrouw bent op welke manier dan ook: je weet precies hoe het hoort en hoe je de ander op zijn gemak laat voelen. 

Les 3 Bij een horecajob: je wordt stressbestendig

Het ene moment is er niets te doen, het volgende moment sta je in de tiende versnelling en heb je een leger collega’s nodig om de gasten te helpen. Dan wil er iemand afrekenen, terwijl je met je dienblad vol dranken klaar staat om weg te brengen, gaat de bel in de keuken én vraagt een schattige peuter om kleurplaten. Oh, en of je ook nog even een doekje over tafel heen haalt. Hoe los je dit op? Adem in, adem uit.

Of wat doe je als jouw zonnige terras ineens overspoeld wordt met een onweersbui (en dus iedereen moet verplaatsen naar binnen: vaarwel, overzicht)? Adem in, adem uit, aan de slag! Of wanneer een collega het last-minute laat afweten, je er in je eentje voor staat en je werk voor twee moet verzetten?

Natuurlijk gebeurt dit niet elke dag, maar in de horeca staat er regelmatig een verrassing voor de deur. En, goed nieuws: je wordt er hartstikke stressbestendig van. En dat komt op ontzettend veel momenten in je leven van pas: jij laat je niet gek maken!

Les 4: Communicatieve skills krijgen een enorme boost van horecawerk

Kletsen? Dat kan iedereen. Maar in de horeca leer je slim en nadenkend communiceren. Je geeft suggesties en advies over de kaart (met upselling in je achterhoofd) en verleent de beste service. Zelfs als je elkaars taal niet spreekt. Begrip tonen wordt jouw tweede natuur en goede oplossingen bedenken een automatisme.

Onderlinge communicatie is ook ontzettend belangrijk: je moet samen met jouw collega’s natuurlijk enorm veel handelingen verrichten in een korte tijd. Efficiënt werken -en communiceren- is hierbij belangrijk: wie doet wat en hoe

Bovendien zul je ook op mensen af moeten stappen: gastvrijheid begint natuurlijk bij jezelf. Ben je van nature verlegen? Zoek dan een horeca-baan: je hebt hier de ultieme mogelijkheid om uit je schulp te kruipen en ontzettend veel te leren op het gebied van communicatie.

Waar leer je méér dan in de horeca? Nergens!

Twijfel je nog over een horecajob? Niet doen, ga ervoor! Naast flexibele werktijden en een lekker salaris (en fooi!), doe je ook ontzettend veel waardevolle kennis op én werk je aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.