Wat kun je leren van werken in de horeca?

Wat kun je leren van werken in de horeca?

Nou, ontzettend veel! Als je een bijbaan of een gewone baan hebt in een hotel, restaurant, café of een andere horecagelegenheid, dan weet je zeker dat jou dat zowel als professional als als mens veel gaat opleveren. Je hebt er je hele leven plezier van. 

Les 1 als je horecawerk doet: je leert wat echt hard werken is

Klinkt misschien niet echt motiverend, maar het tegendeel is waar. Als jij eenmaal weet hoe je de handen uit de mouwen steekt in de horeca, dan ben je bij heel veel andere werkgevers van harte welkom. Want: ervaring in de horeca betekent namelijk dat jij van aanpakken weet, een doener bent en een doorzetter. Ben jij niet een type voor achter de kassa of in een callcenter, maar wil je na een lange dag voldaan op de bank in slaap vallen, dan past horecawerk perfect bij jou. Lopen, tappen, serveren, spoelen, sjouwen, koken, schoonmaken: je krijgt er allemaal mee te maken. En het zorgt ervoor dat jouw standaard verandert. Jij bent iemand die wat gewend is en tegen een stootje kan. Niet zeuren, gewoon aanpakken! Waar anderen stoppen ga jij door en daar zul je vaak van profiteren. 

Les 2 als je een (bij)baan hebt in de horeca: je ontdekt alles over etiquette

Van het openhouden van de deur en het aannemen van jassen tot de volgorde van het bestek, de manier waarop je gasten aanspreekt en de wijn uitschenkt. Al deze geschreven en ongeschreven regels maak je je in korte tijd eigen. Daar heb je op heel veel momenten zeker nog plezier van. Want of je nu thuis een etentje organiseert, solliciteert naar die ene droombaan, kennismaakt met je schoonouders of gastheer of -vrouw bent op welke manier dan ook: je weet precies hoe het hoort en hoe je de ander op zijn gemak laat voelen. 

Les 3 als je een horecajob hebt: je wordt stressbestendig

Wat je nog meer leert van werken in de horeca? Je wordt gegarandeerd stressbestendig. Het ene moment is er niets te doen in de zaak, een volgend moment staat er een rij bij de kassa met mensen met verveelde blikken. Hoe ga je dat oplossen? Adem in, adem uit. En aan de slag! Of wat doe je als iedereen eerst op een zonnig terrasje zit, onweer uitbreekt en het café in no time uitpuilt van de mensen? Of een collega het last minute laat afweten, je er alleen voor staat en het halve restaurant alleen moet bedienen? Natuurlijk gebeuren dit soort dingen niet elke dag, maar in de horeca kun je altijd voor verrassingen komen te staan. Goed nieuws voor jou: je wordt er hartstikke stressbestendig van. En dat is ontzettend fijn op tal van momenten. Jij laat je niet gek maken!

Les 4 als je werkt in de horeca: je leert goed communiceren

Iedereen kan kletsen, maar als je in de horeca werkt leer je slim en nadenkend communiceren. Mensen helpen (zelfs als je niet elkaars taal spreekt), klachten aanhoren en oplossen, service verlenen en begrip tonen voor allerlei situaties. Elke dag heb je er wel mee te maken. Bovendien, je zult ook op mensen af moeten stappen, want servicegericht zijn is een belangrijk onderdeel van gastvrijheid. Ben je een verlegen type? Als jij in de horeca gaat werken heb je de ultieme mogelijkheid om uit je schulp te kruipen en veel te leren op het gebied van communicatie. 

Nergens kun je zoveel leren als in de horecabranche

Dus, mocht je nog twijfelen en een horecajob overwegen: ga er gewoon voor! Naast flexibele werktijden en een mooi salaris doe je ook ontzettend veel waardevolle kennis op en werk je aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling.